Dış Cephe Kaplamada Nelere Dikkat Edilmektedir ?

Dış Cephe Kaplamada Nelere Dikkat Edilmektedir ?

Dış cephe kaplama nasıl yapılır sorusuna cevap vermek için öncelikle işin aşamalarından biraz bahsetmek yerinde olacaktır. İlk aşamada dış cephe kaplamada kaplanacak yüzeyin hazırlanması gerekmektedir. Binanın eski olması durumunda yüzeyde bulunan ve kaplama işini zorlaştıracak malzemelerin ortadan kaldırılması temizlenmesi gerekmektedir. Eğer yeni bir binaya yalıtım yapılacak ise bina yüzeylerinin basınçlı su ile temizlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bina dış yüzeyinin sağlamlığının test edilmesi de önemlidir.Binaların dış cephe kaplamasında mevsimsel koşullar önemlidir. Sağlam bir yalıtım yapabilmek için öncelikle hava sıcaklıklarının 5 ile 30 derece arasında olduğu optimum aralık tercih edilmelidir. Yapılan dış cephe kaplama işinden donmadan dolayı çatlakların meydana gelmemesi için öncelikle sıcaklık değerlerine dikkat etmek gerekmektedir.

Binanın dış yüzeyi hazırlandıktan sıra malzeme seçimine gelmektedir. Dış cephe kaplamada birçok farklı malzeme kullanılabilmektedir. Bu malzemeler tercih edilirken amaç doğrultusunda seçim yapılmalıdır. Örneğin estetik görünüm amaçlı yapılan dış cephe kaplama çalışmalarında silikon malzeme ya da doğal taşlar tercih edilebilir. Ya da ucuz maliyet ile ısı yalıtımının hedeflendiği bina yalıtım işlerinde mantolama tercih edilebilir. Ahşap, prekast, alüminyum diğer dış cephe kaplama malzemelerindendir. İhtiyaç maliyet analizi yapılarak uygun ürün ile dış cephe kaplama işi yapılabilmektedir.

Malzeme seçiminden sonraki aşama montaj aşamasıdır. Tercih edilen malzemenin vida ya da profiller ile bina dış yüzeyine monte edilmesi ve bina dış yüzeyinin çepeçevre kuşatılması montaj kısmına girmektedir. Montaj aşamasında gerekli güvenlik önlemleri alınarak çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca kullanılan malzemenin daha sonra düşmemesi ve uzun ömürlü olması için yapıştırıcı ya da sabitleyici malzemelerin doğru tercih edilmesi şarttır.

Montaj aşamasından sonra malzemenin çeşidine göre farklı işlemler uygulanmaktadır. Örneğin mantolama yapıldığında montaj işleminden sonra sıva ile dış cephe malzemesinin kapatıldığı görülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda buna gerek duyulmaz. Örneğin estetik bir görünüm elde edebilmek için tercih edilen yöntemlerde yalıtım malzemesinin kapatılmaması gerekmektedir.

Eğer istenilir ise ve uygun malzeme tercih edilmiş ise son kata dekoratif kaplama ya da boya işlemi eklenebilir. Yapılan işin daha şık görünümlü olması için dekoratif kaplama ya da boyama tercih edilebilmektedir.

Dış cephe kaplamada nemlenme olmaması için ideal hava koşullarında uygulama yapılmalıdır. Bunun yanı sıra malzemenin nem ve diğer ortam koşullarından azade olması için gereken tedbirler alınmalıdır.